PVV-vragen over gang van zaken Statenverkiezingen

ZAANSTAD – Op 15 maart vonden de Pvrovinciale Statenverkiezingen plaats. Volgens de PVV Zaanstad zijn er een aantal zaken opmerkelijk verlopen. Reden om aan het college van B&W hierover vragen te stellen.

Zo werd bepaald dat het aantal stembureaus wel kleiner kon dan bij de vorige verkiezingen. Op de stempas stond destijds nog welk stembureau dichtbij was, maar op de stempas van 15 maart was die informatie niet beschikbaar. Bij een aantal stembureaus waren er niet genoeg stembiljetten, terwijl  volgens de PVV achteraf blijkt dat 42,4 procent is gaan stemmen. In het stembureau in Saendelft (basisschool Ayundo) was maar de helft van het aantal stemhokjes (in vergelijking met 2019) beschikbaar en in de wijk was ook één stembureau minder.

Over deze vragen wil de PVV-fractie tekst en uitleg.

Kiezers haakten af

De PVV stelt verder dat door de vermindering van het aantal stembureaus kiezers een grotere afstand moesten afleggen om een stem uit te kunnen brengen. Kiezers zouden ook afhaken omdat de wachttijden te lang waren (15-30 minuten). De PVV wil weten of het college de mening deelt dat kiezers door deze problemen afhaken.

Stembureaumedewerkers hebben door een tekort aan stembiljetten kiezers doorgestuurd naar andere stembureaus. Het is nog maar de vraag of die kiezers ook daadwerkelijk naar een ander stembureau zijn gegaan, of zijn afgehaakt. B&W wordt gevraagd of die mening wordt gedeeld.

Evaluatie nodig

De PVV-fractie wil dat de stemdag wordt geëvalueerd omdat er volgens de fractie dus een flink aantal zaken niet goed zijn gegaan en in de toekomst verbeterd kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *