Radio9 Oostzaan bestaat 25 jaar (audio/video)

Radio9 Oostzaan bestaat 25 jaar (audio/video)

OOSTZAAN – Radio9 Oostzaan bestaat vandaag (4 oktober) precies 25 jaar. Het hele jaar staat al een beetje in het teken van het jubileum, door in de programmering oude programma’s te herhalen. Zondag wordt het jubileum in De KunstGreep gevierd met toespraken en optredens.

Het was 25 jaar, eigenlijk iets langer geleden, een ongelooflijke toer om een nieuw radiostation voor het dorp te realiseren. Daar stond niet voor niets ‘nieuw’. Er was een eerder initiatief, ProFM, maar dat mislukte jammerlijk, vooral omdat de uitbater geen enkele moeite deed om voor binding te zorgen met het dorp. Sterker, de zender koos domicilie in Zaandam, op de Hogendijk. Een misvatting van het zuiverste water. Toen er ook nog onduidelijkheden ontstonden over hoe met geleend geld om werd gegaan, was het klaar en stortte de hele tent in.

Zo ontstond een witte vlek in het Zaanse medialandschap en daar doken Chris Daemen en Anneke Boon in. Uiteraard niet helemaal in hun eentje, maar gesteund door een groep mensen die hun roots hadden in het dorp. Eelt hebben ze op hun stembanden moeten praten om de politiek er van te vergewissen dat het dorp absoluut een lokale zender nodig had. Al was het maar om het lokale nieuws te verslaan. Terwijl er veel werd onderhandeld, ging de opbouw van de omroep natuurlijk gewoon door.

Een omroep kan niet zonder studio, maar hoe kom je aan ruimte en vooral waar. Dat werd uiteindelijk een oude directiekeet, die door een flink aantal vrijwilligers in elkaar werd gezet. Dit gebouwtje kwam te staan aan het Zuideinde 204 achter. Aanvankelijk op privé terrein, maar uiteindelijk werd dat weer eigendom van de gemeente Oostzaan.

De politiek stemde er mee in. De omroep was een feit. Chris Daemen had de studio van Dré Prijs Mediaproducties overgenomen. De omroep kon starten. De starthandeling werd gedaan door toenmalig burgemeester Moens.

Ups en downs

De omroep kende in de 25 jaar vele ups en werd door de consequente nieuwsprogrammering een ontmoetingspunt in het dorp. Iedereen wist de knusse studio te vinden. De deur stond altijd open en mensen kwamen gewoon even buurten en dat leidde vaak ook weer tot nieuwtjes die op hun beurt weer aanleiding gaven tot het maken van radio. Mooi was ook dat politici, waaronder burgemeester Paul Möhlmann zo verknocht raakte aan het radiostation dat ze zich lieten verleiden zelf radioprogramma’s te maken.

De lokale zender kreeg een gloednieuwe studio in De KunstGreep, het hart van het dorp. Chris Daemen moest afscheid nemen van zijn geliefde stek aan het Zuideinde. Daar had hij veel langer willen zitten, maar de gemeente had op termijn ook andere plannen met dit gebied en in het centrum was een nieuw gemeentehuis gebouwd. Daarin was ruimte voor een radiostudio. Het bestuur met Anneke Boon en Jack Woestenberg – Van Dalen liepen zich de benen uit het lijf om te bewerkstelligen dat Radio9 Oostzaan een van de bewoners zou worden van De KunstGreep en dat lukte. Wel even wennen was het, maar aan de kwaliteit van de uitzendingen was het niet echt te horen. Die bleef als vanouds, betrokken en warm.

Een ongelooflijk dieptepunt was het plotsklapse uitvallen van oprichter Chris Daemen, na een herseninfarct. Ineens was het hart uit de omroep weg. Oud medewerkers kunnen zich nog precies herinneren hoe dat ging. Zo vertelt Dré Prijs dat hij werd gebeld door Nico van der Lugt: “Sta je of zit je?” Ik zit in de auto. “Zet hem even aan de kant. Ik heb een slecht bericht.” Waarna hij vertelde dat Chris in het ziekenhuis lag en dat hij er slecht aan toe was. Hoe moest dat nou verder. Bestuursleden en een aantal medewerkers kwamen bijeen om de ernst van de situatie te bekijken. Het leidde tot een grote medewerkersvergadering waarin werd besloten dat de omroep door ging. Dré Prijs werd bereid gevonden om het programmaleiderschap waar te nemen. De programma’s werden zo goed mogelijk voortgezet.

Een up was Chris Daemen weer naar huis kon en dat leidde tot overleg op welke manier hij eventueel wat kon doen voor de omroep, want dat was zijn leven. Hij wilde het ook heel erg graag. Ook al was zijn communicatie niet meer als van de Chris zoals het dorp hem kende. Daemen was een echte vechtersbaas, die zich niet uit het veld liet slaan. Zo kwam hij terug in de programmering met een muziekprogramma. Elke vrijdag werd hij door de programmaleider opgehaald in Zaandijk, dat ging sneller dan anderhalf uur met een bus en dan ook weer anderhalf uur terug. In studio 2 namen we dan zijn muziekprogramma op. Een van die programma’s had de naam “Impact”. Een goeie keuze, want de muziekprogrammering van Chris had altijd impact. Aan die programmering kon je meteen horen om welke zender het ging.

Zilveren microfoon

Radio9 Oostzaan riep een onderscheiding in het leven, de ‘zilveren microfoon’. Aanleiding was de aankondiging van Anneke Boon dat ze graag het bestuurlijk werk wilde beëindigen zodat ze zich weer helemaal kon toeleggen op het maken van radioprogramma’s. De waardering voor haar inzet werd betuigd met dat speldje. Chris Daemen kreeg eveneens een zilveren microfoon, maar dat was nog wat later.

Uitdagende tijd

Helaas is Chris Daemen al een tijd niet meer onder ons. Hij zal vast met genoegen toekijken hoe Radio9 Oostzaan nog altijd programma’s maakt in een uitdagende tijd. Luisteraars vasthouden is namelijk geen sinecure. Voldoende mensen beschikbaar krijgen om uren te steken in het radiowerk is ook verre van makkelijk. Gelijktijdig zien we dat het landelijk beleid erop gericht is om in plaats van een lappendeken aan lokale omroepen, die soms met te weinig financiële middelen het moeten zien te bolwerken, toe te werken naar de vorming van streekomroepen. Zo zijn er regio’s aangewezen waar die streekomroepen moeten ontstaan. Daar hoort dan ook een toereikende financiering bij die door het Rijk wordt verstrekt.

In de Zaanstreek hebben we twee lokale omroepen. Naast Radio9 Oostzaan is dat in Zaanstad De Orkaan. Beide omroepen zullen dus een vorm van samenwerking moeten nastreven om op te stomen naar die streekomroep. Een uitdaging voor beide organisaties.

Jubileumprogramma

Voor meer informatie over het jubileumprogramma: kijk op de website van Radio9 Oostzaan

Audio Archief Zaanstreek

In het Audio Archief Zaanstreek vonden we interviews met Jack Woestenberg – Van Dalen en Anneke Boon in verband met de uitreiking van de zilveren microfoon.

Audio Archief Zaanstreek · 2010-07-02 – Zilveren Microfoon Radio9 Oostzaan voor Anneke Boon

Video: De verhuizing van Radio9 Oostzaan van het Zuideinde naar De Kunstgreep

Hieronder kun je de video bekijken van de verhuizing van Radio9 Oostzaan naar De Kunstgreep (bron: Beeldarchief Noord-Holland). In HD te bekijken.

Bron: Beeldarchief Noord-Holland, de verhuizing van Radio9 Oostzaan naar De KunstGreep

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *