Rateltikker kapot, blinden en slechtzienden moeten oversteken op de gok (update 28/8)

WORMERVEER – Voor blinden en slechtzienden is het al enige tijd een gok om veilig over te steken op de Wandelweg naar station Wormerveer. Dat komt omdat de knop die de zogenaamde ‘rateltikker’ moet activeren aan de oostkant van de weg (zeg maar Zaankant) helemaal ontbreekt. Geen geluidssignalering dus om te horen dat je kunt oversteken.

Die rateltikker zit er niet voor niets. De tikker is een cruciale voorziening bij zebrapaden om mensen met een visuele beperking veilig te laten oversteken. Bij nadere inspectie blijkt dat de hele knop is verdwenen. Dat dit niet de bedoeling is lijkt ons wel duidelijk. Aan de kant van het station is de mogelijkheid om de rateltikker te activeren nog aanwezig en hij werkt ook. We hebben dat uitgetest.

Propje

Terwijl onze verslaggever foto’s aan het maken was, bleken mensen een ‘geniale oplossing’ te hebben bedacht. Immers inwoners die niet visueel beperkt zijn willen ook graag oversteken. Op de altijd wel drukke Wandelweg moet je dan wel even het verkeerslichtsysteem informeren dat je staat te wachten. Knopje drukken gaat niet. Maar met een propje papier op de plaats waar eerst een druktoets zat werkt het systeem ook! Totdat zo’n prop is weggewaaid, of weggeregend.

Voor slechtzienden is het nog puur een truc om een prop papier in die holte te werken. Het beste is dat ze even wachten tot een ziende langskomt die papier in de paal wil proppen. Maar zonder gekheid, dit is toch werkelijk te zot voor woorden!

Spoedreparatie?

Je wil natuurlijk als gemeente niet dat visueel beperkten iets overkomt op een zebrapad. Al helemaal niet nadat met veel poeha nog niet eens zo lang geleden het college van B&W liet blijken hoe belangrijk de gemeente het vindt dat visueel beperkte inwoners zich veilig door het verkeer kunnen bewegen. Dat was op de Dag van de Witte Stok (14 oktober 2017), toen een wethouder geblinddoekt een oversteekplaats uit probeerde achter Station Zaandam. Als je als gemeente dit allemaal zo belangrijk vindt, dan ben je waarschijnlijk ook wel bereid om even snel de gemeentelijke klussenbus langs te sturen om het probleem aan de Wandelweg te tackelen.

Die actiebereidheid hebben wij vandaag even uitgetest. Wij hebben gebruik gemaakt van het ‘spoednummer’ van de gemeente Zaanstad om te zien of dat vandaag even geregeld kon worden. Dat viel helaas vies tegen. De gemeente laat weten alleen voor zeer urgente calamiteiten actie te ondernemen. Kortom, de niet werkende geluidssignalering bij het betreffende stoplicht is niet urgent genoeg. ‘Dat wordt het misschien pas al een blinde of slechtziende inwoner de bus niet heeft horen aankomen als hij op de gok de route naar Station Wormerveer vervolgt’. zei een toevallige voorbijganger

Geluid

Foto’s

Update 28 augustus 2023

Wij zagen 28 augustus, begin van de middag, een monteur druk bezig om een drukknop te installeren, zodat de rateltikker weer gewoon kan worden geactiveerd.

Blijf ons informeren over cruciaal achterstallig onderhoud waar mensen met een visuele beperking hinder van ondervinden. Dat kan door een email te sturen aan de redactie: radiotvzaanstreek@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *