HAARLEM: De kantonrechter heeft gisteren bepaald dat de gemeente Oostzaan niet bevoegd is om een bestuurlijke boete op te leggen voor de overtreding van de geslotenverklaring van de Kerkstraat en de andere aangewezen wegen. De bepaling in de Oostzaanse APV en in de Verordening bestuurlijke boete zijn ongeldig. Oostzaan had die bepalingen niet mogen gebruiken voor handhaving.
Oostzaan heeft een bestuurlijke boete opgelegd voor een overtreding van het verbod op sluipverkeer in de Kerkstraat. De betrokkene was het daar mee oneens. De kantonrechter heeft op 25 juni 2024 als voorlopig oordeel gesteld dat de gemeente Oostzaan niet bevoegd was. De partijen kregen de gelegenheid hierop te reageren. De reacties hebben dus niet tot een ander oordeel geleid. De beschikkingen waarbij de bestuurlijke boetes zijn opgelegd worden vernietigd.
Voor het opleggen van een boete aan een kentekenhouder van een voertuig, in plaats van aan de daadwerkelijke overtreder, is een wettelijke grondslag nodig. Die is er niet, dus kan een boete niet aan de kentekenhouder worden opgelegd. Oostzaan heeft in de reactie na het voorlopig oordeel nog gesteld dat het geschil niet gaat om de vraag of de kentekenhouder ook de overtreder is en dat de kantonrechter niet gehouden is om buiten het geschil te onderzoeken of de kentekenhouder de daadwerkelijke overtreder is. Maar die reactie legt de kantonrechter in zijn finale oordeel naast zich neer. De boetes zijn opgelegd aan de kentekenhouder van de auto. Het kenteken is bij de overtreding immers gefotografeerd. Daarop is niet te zien wie de auto bestuurt. Dus is niet vastgesteld wie feitelijk de overtreder van het inrijverbod is. Dat hoeft dus niet perse de kentekenhouder zelf te zijn.
Oostzaan gaat zich bezinnen
De gemeente Oostzaan gaat de uitspraak van de rechter bestuderen en komt later met een reactie. Onder meer op de vraag wat met de uitspraak betekent voor eerder opgelegde boetes op het verbod op sluipverkeerin de Kerkstraat. Als voorschot op een te schrijven raadsbericht stelt het college wel alvast dat Oostzaan overlast van sluipverkeer door het dorp zoveel mogelijk wil bestrijden.
Duidelijk is in elk geval wel dat handhaving door middel van bestuurlijke boetes niet meer kan. Er zal dus een andere wijze van handhaving gekozen moeten worden.
Reageer