Risico op natuurbrandjes in Het Twiske door droogte

REGIO – Een klein beetje regen is er de afgelopen dagen gevallen. Een druppel op een gloeiende plaat. De aanhoudende droogte leidt tot een groter risico op natuurbrandjes. Recreatieschap Twiske-Waterland komt tot nu toe niet verder dan een oproep om alert te zijn. Een rookverbod, of een verbod op barbecueën wordt niet gegeven.

Niet alleen roken en de barbecue kunnen aanleiding geven tot natuurbrand, ook het achterlaten van afval, zoals glazen flessen. Boswachters in Het Twiske roepen de bezoeker op niet te barcecueën of te roken in het recreatiegebied. “Kun je je sigaret of barbecue niet uitstellen of verplaatsen naar een veiliger plek,” schrijven ze op de website van het recreatieschap. Alsof iemand die Het Twiske bezoekt die website eerst leest. Bezoekers moeten hun gezond verstand gebruiken.

Dus, hoewel roken ongezond is, wordt geadviseerd een peuk niet uit te maken in het gras, maar in een peukenblikje dat men thuis leegt. Voor de barbecue moet een bezoeker alleen meegebracht houtskool als brandstof gebruiken en water bij de hand houden. De boswachters roepen bezoekers verder op de omgeving schoon, heel en veilig te houden.

Afijn, kennelijk is een verbod op open vuur, of roken een te grote inperking op de vrijheid van bezoekers van het recreatiegebied. Uiteraard roepen hele volksstammen meteen dat het niet te handhaven is. Dat is best mogelijk, maar neemt het bestuur van het Recreatieschap Twiske-Waterland nu niet gewoon zelf een risico op een natuurbrand?

Bron foto: website Recreatieschap Twiske-Waterland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *