Ruim baan voor de fiets

ZAANSTAD – De gemeente wil het fietsgebruik laten groeien van 27% naar 35%. Het wordt een van de hoofdambities van het Zaans Mobiliteitsplan (ZMP) genoemd, want de gemeente wil dat inwoners zich op een schonere en gezondere manier gaan bewegen. Dus niet kiezen voor de auto voor relatief korte afstanden, maar voor de fiets. B&W willen dat de ambities worden uitgewerkt in een Actieplan Fiets en vraagt Zaankanters om mee te denken over de inhoud er van.

In september 2021 werd het ZMP door de gemeenteraad vastgesteld. Doordat er veel woningen bij komen neemt het aantal vervoersbewegingen in de stad toe. De gemeente heeft ingeschat dat het gebruik van de auto met 2/3 groeit als er niets wordt gedaan. Zaanstad wil juist schone en gezondere mobiliteit. Daarom wil de gemeente het gebruik van de fiets stimuleren. “Fietsen is gezond, neemt minder ruimte in en is een duurzame vorm van mobiliteit. Daarom wil de gemeente de komende jaren ruim baan maken voor fietsers en het gebruik van de fiets in de stad vergroten. Dit lukt alleen als het belang en de waarde van de fiets breed wordt erkend en herkend”, schrijft wethouder Slegers in de Raadsinformatiebrief Actieplan Fiets.

De wethouder wil Zaankanters betrekken bij het ontwerpen van een actieplan. Slegers: “We willen weten waarom mensen wel of niet de fiets gebruiken. We willen weten wat ervoor nodig is om meer Zaankanters te laten fietsen.” Door een uitgebreid proces met participatie voor inwoners, ondernemers, maatschappelijke en regionale partners denkt Slegers aan de noodzakelijke informatie te vergaren voor het actieplan. Oplossingen en maatregelen wil de gemeente door middel van straatinterviews gaan toetsen bij de Zaankanters.

Het Actieplan Fiets moet eind dit jaar, begin volgende jaar klaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *