Spelregels windenergie naar gemeenteraad (video)

Spelregels windenergie naar gemeenteraad (video)

ZAANSTAD – B&W hebben de spelregels over het Zaanse zoekgebied windenergie vastgesteld. De gemeenteraad zal zich er spoedig over buigen. Er ligt in elk geval één duidelijk uitgangspunt. Zaanstad werkt alleen mee aan nieuwe windturbines als deze langs het Noordzeekanaal worden geplaatst.

Bronnenmix

Er is een groeiende vraag naar duurzame energie in onze stad. Windenergie is onderdeel van de duurzame bronnenmix. Zaanstad noemt het ongewenst om maar overal windturbines te gaan plaatsen. Vandaar dat er spelregels zijn opgesteld voor het Zaans zoekgebied windenergie. Zo maakt de gemeente duidelijk welke voorkeuren er met betrekking tot windenergie zijn.

Uit de gesprekken van de afgelopen vijf jaar met ondernemers, inwoners en belangengroepen kwam duidelijk naar voren dat de plaatsing van windturbines langs het Noordzeekanaal grote voorkeur heeft, boven andere locaties. Negatieve effecten op natuur, landschap en leefbaarheid zijn argumenten om de windturbines op andere locaties uit te sluiten.

Zaanse locaties

Langs het kanaal is ook wel logisch, gelet op de ontwikkelingen in het havengebied (Amsterdam) met de toepassing van windenergie. Bovendien staan er op Zaans grondgebied al een aantal windturbines langs het Noordzeekanaal. In de Achtersluispolder, aan de Gerrit Bolkade, bij de Nauernaschebrug en bij de Buitenhuizerpont.

Amsterdam wil graag bij de Noorder IJplas drie (mega)windturbines neerzetten. Weliswaar is dat Amsterdams grondgebied. In Zaanstad is men het met die locatie niet eens. Onder meer omdat het de ontwikkeling van de Achtersluispolder (mix van wonen en werken) in de weg zit. Onlangs kwam er ook een duidelijke tegenstem van Provinciale Staten, maar het spel lijkt nog niet helemaal gespeeld.

B&W geven aan dat in de omgeving van Assendelft Zuid en in de buurt van Nauerna en Westzaan een aantal locaties liggen die niet gewenst zijn voor windenergie. Uit onderzoek naar de effecten van windturbines op het landschap, cultuurhistorie en landschap blijkt dat deze locaties negatief scoren. De openheid van het landschap wordt aangetast, er is sprake van cultuurhistorisch waardevol gebied (werelderfgoed, of oude dijkdoorbraak). Denk hierbij aan de cultuurhistorische waarde van buurtschap Nauerna en aan de zeedijken die als provinciaal monument beschermd zijn. Daar worden dan ook geen windturbines geplaatst als het aan het college ligt.

Dan blijven alleen nog de bedrijventerreinen HoogTij en Westerspoor en de locaties tussen de bestaande windturbines ter hoogte van Nauerna over.

Reacties

Op de ontwerp-spelregels zijn 12 reacties binnengekomen bij de gemeente. Dat heeft geleid tot een aantal aanpassingen. De mogelijke locaties zijn op meer dan 50 meter van het kanaal geplaatst. Een bredere omgeving moet financieel kunnen deelnemen aan de realisatie van windenergie langs het kanaal, tenzij een specifieke businesscase financieel deelnemen uitsluit.

De spelregels worden nu in de gemeenteraad besproken. Inspraak bij de behandeling in Zaanstad Beraad is mogelijk. Meer informatie: gemeentelijke website

Bronnen: Spelregels Zaans zoekgebied Windenergie (versie september 2024), Collegeberichten september 2024. Grafisch: Spelregels Zaans zoekgebied Windenergie.

Video

RadioTV Zaanstreek reed langs de al bestaande locaties, zoals de Achtersluispolder, en de industrieterreinen Westerspoor en HoogTij.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *