Stakingen voorbij na cao akkoord AH en bonden

ZAANDAM – Er waren maandenlange onderhandelingen en 11 dagen staken nodig om uiteindelijk een akkoord te bereiken over de nieuwe cao voor medewerkers van de distributiecentra van Albert Heijn. Albert Heijn is op de eisen van de bonden ingegaan. De salarissen gaan met 10% omhoog en de versobering van de zondagtoeslag gaat niet door. Bovendien komt er voor uitzendkrachten meer zekerheid over de roosters. De leden van FNV en CNV moeten zich nu over het akkoord uitspreken. De nieuwe cao krijgt een looptijd van een jaar (tot 14 april 2024).

Er is algehele tevredenheid bij de vakbonden. De FNV vindt dat de stakers trots mogen zijn op wat ze hebben bereikt. Aanvankelijk wilde de grootgrutter niet verder gaan dan een verbetering van het loon met 6% en werd getornd aan de zondag toeslagen.

Positief noemt de FNV ook de mogelijkheid die oudere werknemers krijgen om vanaf hun 45e een dag per twee weken minder te gaan werken en vanaf hun 53e een dag per week. Voor uitzendkrachten is afgesproken dat zij in één week hooguit twee verschillende diensten draaien. Tot nu toe werden regelmatig verschillende diensten kort op elkaar gepland, bijvoorbeeld na een nachtdienst al na enkele uren weer aan de bak. Dat wordt in de nieuwe cao uitgesloten. Naast deze verbetering is nu bepaald dat het rooster voor uitzendkrachten twee weken van te voren wordt vastgesteld. Er is afgesproken dat roosters niet meer op het laatste moment kunnen worden aangepast.

100fte nieuwe banen

Met Albert Heijn is afgesproken dat gedurende de looptijd van de nieuwe cao 100 fte nieuwe banen voor onbepaalde tijd wordt gerealiseerd. Zo kunnen parttimers hun contract laten uitbreiden.

Albert Heijn tevreden met het onderhandelingsresultaat

Marjon de Koning, VP Logistiek bij Albert Heijn: “Wij vinden goede arbeidsvoorwaarden voor iedereen belangrijk. Het onderhandelingsresultaat betekent een verdere verbetering van onze goede cao. We zijn blij dat we ons, samen met alle collega’s, weer volledig kunnen richten op onze klanten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *