Treinverkeer rond Amsterdam langzaam hervat

AMSTERDAM – Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal is vanochtend rond 09.00 uur langzaam hervat. ProRail is sinds zondagmiddag bezig geweest om een storing bij de verkeersleidingspost op het Centraal Station op te lossen. Dat is tot nu toe nog niet gelukt. Waardoor de systeemstoring is ontstaan is nog altijd een raadsel. ProRail zegt dat niet gedacht wordt aan een hack.

Dat het treinverkeer toch kan rijden komt omdat ProRail in Utrecht een uitwijklocatie heeft opgezet. Vanaf die locatie kan het verkeer rond Amsterdam worden geregeld. Een noodgreep, zo laat ProRail aan de NOS weten. “Er is veel hardware en software, dus het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Rond 03.00 uur is gepoogd om de systemen in de verkeersleidingspost Amsterdam Centraal te resetten. Dat mislukte. Vervolgens werd besloten om uit te wijken naar Utrecht omdat daar andere computers staan en andere software wordt gebruikt. Deze back up-locatie is tien jaar geleden opgezet en wordt nu voor het eerst operationeel gebruikt.

Rommelige hervatting

De hervatting van de dienstregeling zal de hele ochtend nog wat rommelig zijn. ProRail stelt dat er kortere treinen dan gepland kunnen rijden. Reizigers zullen ook niet altijd in een schoongemaakte trein stappen. In de rest van het land rijden de treinen zoveel mogelijk volgens de dienstregeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *