Uitgangspunt verstrekken gratis ov-kaart: ‘Vertrouwen’

AMSTERDAM – Op 8 mei lazen we in een artikel van De Orkaan dat ‘Iedereen in de Vervoerregio Amsterdam, dus ook in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, gratis ov-kaarten kan aanvragen via www.gratis-ov.nl’. Dit terwijl deze bijzondere actie van de Vervoerregio Amsterdam juist bedoeld is voor inwoners die maximaal 130 procent van het minimuminkomen verdienen. Dus niet voor iedereen. Uitgangspunt van de actie is ‘vertrouwen, in plaats van wantrouwen”, reageert de woordvoerder van de Vervoerregio.

Gratis ov-kaarten bijna op

Van de 730.000 kaarten die beschikbaar zijn gesteld waren er vandaag nog slechts 56,776 over. Het principe ‘op is op’ geldt bij deze actie. Dat moment zal snel zijn bereikt. “We zien inderdaad dat het hard gaat met de aanvragen. Dat vinden wij goed nieuws, want daar is de actie voor bedoeld”, stelt de woordvoerder.

Geen check op inkomen

RadioTV Zaanstreek was nieuwsgierig hoe de vervoerregio checkt of een aanvrager tot de doelgroep (130% minimuminkomen) behoort. En hoe men voorkomt dat de gratis ov-kaarten naar mensen gaan die er geen recht op hebben. “Dit doen wij niet. We gaan in deze actie uit van vertrouwen, in plaats van wantrouwen. We hebben er vanaf begin af aan bewust voor gekozen om geen inkomenscheck te doen. Enerzijds is dit lastig te regelen, ook in verband met privacyregels. Anderzijds willen wij de drempel voor het aanvragen van de kaartjes zo laag mogelijk maken, zonder het hoeven invullen van ingewikkelde formulieren.”

Doelgroep breed benaderd

De vervoerregio heeft de doelgroep voorafgaande aan de lancering van de website (gratis-ov.nl)  benaderd. Dat gebeurde via gemeenten, woningcoporaties, kringloopwinkels, armoedefonds, voedselbanken enzovoort. In de krant voor minima (MUG) is een artikel gepubliceerd. “Dit om de doelgroep zoveel mogelijk de kans te geven als eerste de kaarten aan te vragen. Ook worden fysiek kaartjes uitgereikt via voedselbanken en andere maatschappelijke organisaties”, stelt de woordvoerder van vervoerregio.

Risico aanwezig

Desondanks is er een risico dat de kaartjes bij mensen terechtkomen die op basis van hun inkomen er geen recht op hebben. “Dat risico is aanwezig. Maar dat hebben we liever dan het risico dat huishoudens uit de doelgroep de kaartjes niet aanvragen omdat het te ingewikkeld is, of ze te veel persoonlijke gegevens in moeten vullen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *