Vraagtekens over fietsen in het tunneltje onder Station Koog aan de Zaan hebben geleid tot enige onduidelijkheid. Is het toegestaan om hier te fietsen?

KOOG AAN DE ZAAN- Veel mensen maken dagelijks gebruik van het tunneltje onder Station Koog aan de Zaan, dat Oud Koog aan de Zaan verbindt met Westerkoog. Er bestaat echter onduidelijkheid over de toegestane gebruikers. Aan de kant van Westerkoog staat een bord dat aangeeft dat het alleen bedoeld is voor voetgangers, terwijl aan de kant van Oud Koog aan de Zaan een bord staat dat fietsers er welkom zijn. Dit roept de vraag op: wat is nu de officiële status van het tunneltje?

In het verleden hield de politie af en toe controles en attendeerde ze mensen erop dat fietsen niet was toegestaan. Maar de politie lijkt al geruime tijd niet meer aanwezig te zijn om te handhaven. Er is geprobeerd om opheldering te krijgen over deze kwestie, maar zonder duidelijk antwoord.

We zijn zeer geïnteresseerd in de reacties van de lezers: is het tunneltje onder Station Koog aan de Zaan bedoeld voor voetgangers of fietsers? Misschien hebben lezers lokale kennis of informatie die kan helpen bij het ophelderen van deze kwestie.

Update: Terecht is gewezen op een fout in de kop waar een niet NL-woord (’toegestaanheid’) terecht was gekomen. Dat was wel al aangepast, maar de revisie van het artikel is kennelijk niet doorgekomen. Afijn, alsnog en dank voor de reacties.

10 reacties

 • Ik fiets, ik loop en ik ga er met mijn scooter door. Is gewoon toegestaan en al jaren zo. Is het komkommertijd ofzo?

 • Terence Schoolmeester

  Weer zo een ondoordacht object in Zaanstad, maar een 100mtr van de Busbrug.

 • Om het even in het algemeen te zeggen. Verkeersbesluiten en de daaruit vloeiende maatregelen moeten in overeenstemming zijn met de weg waarvoor de besluiten gelden. De weginrichting moet zoveel mogelijk tot het gewenste gedrag van de verkeersdeelnemers leiden.
  In dit geval is in de tunnel duidelijk een aparte (fiets)strook aangelegd aan de zijde van de hellingbanen over de gehele lengte van de tunnel. Deze strook leidt naar fietspaden, zowel aan de zijde van de Provincialeweg als aan de zijde van de brug. Met andere woorden wanneer er geen borden zouden staan zou elke weggebruiker dit als een fietsbaar weggedeelte beschouwen. Inmiddels zijn er vele jaren praktijk ervaring met deze situatie en ik vermoed niet dat er ernstige ongevallen hebben plaatsgevonden. In mijn optiek is er geen beletsel dit te regelen. De weginrichting in de tunnel en op de hellingbanen zorgt er voor dat de snelheid zeer laag is en er wordt met bellen en roepen gecommuniceerd.
  Gezien al het hierboven genoemde zou aanwijzing van deze strook als fietspad en van de hellingbanen als gecombineerd fiets-voetpad (waarop ook gehandicaptenvoertuigen en voetgangers evt met kinderwagens etc, een plaats hebben) in mijn optiek wenselijk zijn om duidelijkheid naar de gebruikers te verschaffen.

  Mijn vermoeden is echter dat in deze tunnel meerdere wegbeheerders (NS en Gemeente Zaanstad en voorheen Privincie Noord-Holland) verantwoordelijk zijn en dat daardoor deze situatie ontstaan is.

  • Als fietser maak ik veelvuldig gebruik van dit tunneltje. Inderdaad is het fietspad rood gemarkeerd alhoewel de verf in het tunneltje door gebruik of door gaten opvullen grijs is geworden en gebleven.Het is altijd voorzichtig zijn, bellen en heel langzaam de hoeken omgaan. Soms ook afstappen als er voor je iemand loopt en je niet kan passeren. Iedereen houd daar rekening mee. Een ding zouden mensen met kinderwagens beter kunnen doen: beneden kunnen zij gebruik maken van de schuine opgang (en aan de andere kant afgang) om dan op de verhoogde stoep te lopen omdat het fietspad daar heel smal is. Als het alleen een wandelpad zou worden houdt 99% zich daar niet aan ben ik bang voor.,

 • Wel of niet voor fietsers; handhaving/politie zijn in geen velden of wegen te zien, niet alleen hier maar overal in de wijk Westerkoog. Als je ze nodig hebt zijn ze er niet, ze hebben trouwens wel mooie auto’s zag ik laatst.

 • Sinds wanneer is ¨toegestaanheid” een Nederlands woord????

  • ‘Toegestaanheid is geen Nederlands woord. Bij de publicatie bleek een laatste revisie niet te zijn doorgekomen. Er was toen al gepubliceerd op Facebook in een aantal groepen. We gaan het alsnog even aanpassen.

 • Het boordje aan de andere kant is rond 2022 gelijk getrokken, daarvoor stond wel een bord dat fietsen/brommers welkom zijn. Je kunt dit terugzien op Google Street View als je naar oudere versies terug gaat. Daarnaast stonden in verleden aan de nieuw koog kant hekjes, waar je om heen moest fietsen, naar mijn weten zijn die nu weg.

 • Als je rustig rijdt en vooral rechts houdt (dit lijken veel mensen lastig te vinden) gaat het prima. Op je fiets neem je ook nog eens minder ruimte in dan lopend naast je fiets.

 • Mijn dochters hebben ooit bijna een bekeuring gehad, politie stond regelmatig aan de kant van de Provinciale weg. Dat zal zo rond 1994 geweest zijn. Voor nu alles raast er doorheen
  Fietsen scooters en brommers
  En ja die verraderlijke bochten
  Voor je heet weet zit er iemand boven op je.
  Ik ga liever over de busbrug stuk veiliger
  Mocht ik toch aan de overkant moeten zijn
  Nu ik loop liever.
  Het verbaast mij dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd
  Groetjes Dolly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *