Vrijheidsmonument onthuld tijdens Keti Koti (video)

Vrijheidsmonument onthuld tijdens Keti Koti (video)

ZAANDAM – Zondag werd in Zaandam Keti Koti herdacht. Dat gebeurde dit jaar letterlijk onder de Anton de Kombrug. Een mooie herdenking met veel speeches en ceremonie. Kort na de herdenking toog het publiek naar de plek aan de Ds. Martin Luther Kingweg waar het Vrijheidsmonument werd onthuld. Onder de aanwezigen was onder meer de kunstenares Sokari Douglas Camp en de demissionair minister van Onderwijs legde namens het kabinet een krans.

Wethouder Gerard Slegers bedankte Sokari Douglas Camp uitgebreid voor het prachtig monument. Hij noemde het een zeer belangrijk monument voor Zaanstad, die na een motie van de gemeenteraad (2019) tot stand is gekomen. Vier initiatiefnemers hebben zich ingezet om het monument tot stand te brengen. Dat waren Ronny Lede van de Klankbordgroep Zaan Stedelingen van Surinaamse en Caraïbische Afkomst, Patricia Viereck van de Stichting comité 30 juni – 1 juli Zaanstreek, Roland Zandvliet (ook van de klankbordgroep) en Orlando Hellings van de Afrikaanse Diaspora Vereniging Nederland.

Nederlanders hebben meer dan 3 eeuwen lang overal in de wereld misdaden tegen de menselijkheid begaan uit economisch gewin. Een verhaal dat de wrede kant van de mensheid toont moeten we blijven vertellen aan onze kinderen en kleinkinderen en alle volgende generaties. “Slavernij was een systeem van onderdrukking, uitbuiting en racisme. Dat laat nog altijd diepe sporen na”, stelt Slegers. Hij wijst op de economische en sociale ongelijkheid tussen mensen die zijn oorzaak vindt in het slavernijverleden. “Zo komt armoede onevenredig vaak voor onder kinderen van kleur.” Uitgangspunt moet zijn dat iedereen dezelfde kansen krijgt in onze gemeente. Slegers: “Omdat dit nog lang niet gerealiseerd is moeten we in bondgenootschap blijven strijden tegen elke vorm onvrijheid en ongelijkheid.”

Put kracht uit dit monument

“Dit monument is voor u”, hield Ronny Lede van de Klankbordgroep Zaan stedelingen van Surinaamse Afkomst zijn gehoor voor. Als u wil overleggen, nadenken, debatteren of discussiëren komt dan hier.” Laat het monument de kracht en inspiratie geven om de juiste beslissingen te nemen. Hij richtte zich rechtstreeks tot demissionair minister van Onderwijs Mariëlle Paul: “Wij rekenen op u, maar laat een ding duidelijk zijn: wij zullen ons nooit naar de slachtbank laten leiden. Integendeel. Mensen beginnen zich nu al schrap te zetten als onze rechten aangetast worden. Dat mag niet gebeuren. Nederland is internationaal altijd bekend geweest als een land waar de rechten van mensen worden gerespecteerd conform artikel 1 van de Grondwet.”

Plengoffer

Afro-theoloog Kenneth Vers Babel verzorgde een plengoffer bij het monument. Hij wees op de krachtige symboliek dat het monument uitdrukt. Zo wees hij op de kleuren van het monument: “Geel staat voor ons gelijk aan de conceptie, als iets ontstaat. Rood betekent dat je in de kracht staat van je leven. Dat je teruggeeft aan de samenleving die je heeft helpen opvoeden. Het zijn twee mensen die een kind verwekken, maar het is de hele gemeente die het kind verder opvoedt. Blauw staat bij ons gelijk aan de vrouwelijke energie. Moet je nagaan, drie vrouwen (Three Graces), hoeveel energie we hier hebben verzameld. In naam van onze voorouders uit Ghana, uit Benin uit Mandingogebied, ook uit Nigeria maar vooral ook uit Congo, Angola: Dit is wat ons met elkaar verbindt. Wij eren Moeder Aarde, Mama Aisa. Aisa betekent heilige grond. Omdat we van stof zijn gemaakt en tot stof zullen wederkeren, hebben we allemaal een stukje Aisa in ons.”

Video

Bekijk hier het filmpje van de onthulling van het Vrijheidsmonument in de Kleurenbuurt:

Onthulling Vrijheidsmonument tijdens de herdenking van Keti Koti

Eerdere berichten

Lees hier onze eerdere berichten over het monument:

28 juni 2024 (geplaatst op 30/6) : Plaatsing Vrijheidsmonument in Zaandamse Kleurenbuurt

11 juni 2024: Vrijheidsmonument bij Anton de Kombrug