Waterschap gaat droogtegevoelige dijken inspecteren

Regio – De droogte in ons land zal nog weken aanhouden. Als er al een beetje regen valt zal dat weinig soelaas bieden om risico’s bij droogtegevoelige dijken te ondervangen. Daarom heeft het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) besloten om juist die dijken in onze provincie te inspecteren. In de Zaanstreek gaat het om de Veenpolderkering in Assendelft, de ringdijken van de Enge- en Wijdewormer in Wormerland en om de Oostzanerdijk die het zuidelijk en oostelijk deel van recreatiegebied ’t Twiske omzoomd.

Het zijn vooral de oudere dijken in Waterland en Zaanstreek die lijden onder de droogte. De kern van deze dijken bestaat uit veen, waar een kleikap over heen ligt. Door het gebrek aan regenval (het neerslagtekort bedraagt inmiddels 225 mm), droogt het veen snel uit en wordt de dijk kwetsbaar.

Beoordeling conditie

Inspecteurs lopen in tweetallen over de 59 kilometer droogtegevoelige dijken om de conditie te beoordelen. Daarbij kijken ze vooral of er scheuren in de dijk zitten, of er natte plekken (lekkage) of veranderende begroeiing wordt geconstateerd, of er vervorming van de dijk optreedt en de mate van droogval in de dijksloten wordt eveneens onder de loep genomen. Eventuele schades worden gefotografeerd en met gps-gegevens in een speciale app gezet. De dijkbeheerders proberen aan de hand van de foto’s te beoordelen of schades direct moeten worden verholpen. Omdat geen dijk hetzelfde is, zijn er ook verschillende methodes voor handen.

Toenemend neerslagtekort

Als het neerslagtekort oploopt tot 275 mm wordt de droogte-inspectie uitgebreid naar meer dijken in het gebied van het waterschap. Dat is eerder gebeurd in 2018 toen het neerslagtekort opliep tot 300 mm.

Droogtegevoelige dijken in de Zaanstreek (bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Fotobron: De foto’s bij dit artikel komen van de website van het Hoogheemraadschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *