ZaanOoit: Ronde van Oostzaan (2012)

In ZaanOoit besteden we aandacht aan oude nieuwsreportages. Dit keer duiken we in de geschiedenis van de Ronde van Oostzaan. In 2012 bestond het rondje 40 jaar. Aanstaande zondag (6 augustus 2023) wordt de 49e editie van deze wielerronde gereden.

Audio Archief Zaanstreek: Interview met Jan Vonk en Toon Brugman

Toon Brugman en Jan Vonk waren er vanaf het begin bij betrokken. Onder anderen bij de oprichting van het Komité Wielerronde Oostzaan. Beluister de uurspecial die Radio9 Oostzaan maakte in 2012. Bron van interview: Audio Archief Zaanstreek.

Audio Archief Zaanstreek: Interview met wielrenner Gerard Windhouwer

Gerard Windhouwer kreeg in juni 2012 van Gerrie Hulsing het boek ‘320 keer links-af…’ over de Ronde van Oostzaan. Aanleiding voor het boek was de jubileumronde die in augustus 2012 gereden zo worden. Het ging om de 40e editie van de ronde.

Nu 11 jaar later wordt zondag 6 augustus de 49e editie gereden. Een mooie aanleiding om oude herinneringen op te halen, zoals met dit gesprek met Gerard Windhouwer die ooit zelf de Ronde van Oostzaan op zijn naam zette.

Audio Archief Zaanstreek: Interview met Gerrie Hulsing over ‘320 keer links-af…’ en het Wielermuseum

Gerrie Hulsing schreef het boek ‘320 Keer links-af…’ over de Wielerronde van Oostzaan. Dit boek verscheen bij de 40e editie van het criterium. Dat was in augustus 2012. Een jubileumronde dus. Al was niet helemaal duidelijk of die 40e editie nou wel helemaal precies in 2012 had plaats moeten vinden. Een jaar eerder had ook nog gekund. Het mag de pret niet drukken. Een spektakel was het sowieso.
Dré Prijs van Radio9 Oostzaan en Zaanstreek Actueel sprak met Gerrie Hulsing in 2012 over zijn boek. Het bleef er niet bij. Want Hulsing, zelf nogal besmet met het wielerbacil, was destijds ook druk bezig om een Wielermuseum te realiseren. Uiteindelijk is dat museum buiten de Zaanstreek tot stand gekomen.

Foto’s

Door de jaren heen werd door de online media Zaanstreek Actueel en Beeld van een Dorp regelmatig verslag gedaan van de Ronde van Oostzaan. Uit het beeldarchief hebben we een kleine selectie van foto’s gekozen die het beeld van de wielerronde goed typeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *