Zaanse Partij voor de Dieren vierkant achter lijsttrekker Ouwehand. Bestuur moet opstappen

REGIO – De Zaanse politici van de Partij voor de Dieren staan vierkant achter lijsttrekker Esther Ouwehand. Zij ondertekenden een brandbrief met een ultimatum aan het bestuur van de PvdD landelijk om op te stappen.

In het NOS Journaal van vanochtend zegt Melchior Mattens een van de initiatiefnemers van de brief: “Het gevoel is dat we hier zo snel mogelijk uit moeten komen met zijn allen. De brandbrief die we gestuurd hebben aan het bestuur met een ultimatum om op te stappen die is ondertekend door meer dan 75% van al onze fractievoorzitters in het land. Daarnaast is er nog veel meer steun. Het bestuur moet nu opstappen. De vertrouwensbreuk is te groot.” De brief is door Melchior Mattens en Stella Pieterson (raadslid voor de PvdD) ondertekend.

Het landelijk bestuur trok afgelopen zaterdag de voordracht van Ester Ouwehand als het lijsttrekker in, omdat er signalen binnen gekomen zijn “die wijzen op schendingen van integriteit”. Er werd echter helemaal niets naar buiten gebracht wat de aard van die signalen is. Meest voor de hand is dat de kritische houding van Ouwehand jegens het bestuur haar door hetzelfde bestuur wordt aangerekend. Ouwehand.

Volgens Melchior Mattens zijn meer leden het eens met de boodschap in de brandbrief, maar niet iedereen zou die durven ondertekenen. “Dat zegt iets over de angstcultuur”, aldus Mattens.

Ongekend hard (en vals)

Ouwehand schreef een brief waarin ze zegt dat het bestuur van de Partij voor de Dieren de ontwikkeling van de partij blokkeert. Het bestuur wil dat de PvdD steevast kiest voor de oppositie, ook in gemeenteraden. Ze ging daar tegenin en daarop werd ze keihard afgerekend.

Ouwehand zelf schrijft in haar brief dat in haar “…richting een ongekend hard (en vals) gevecht (werd) gestart, simpelweg omdat het bestuur zelf niet inziet dat je als democratische partij onmogelijk top-down in de autonomie kunt treden van zelfstandig gekozen volksvertegenwoordigers”.

Partij voor de Dieren afdeling Noord-Holland tekende ook

Jaap Hollebeek laat weten dat hij als voorzitter van de Partij voor de Dieren afdeling Noord-Holland de brandbrief heeft medeondertekend. Vanwege de privacy kan hij niet aangeven of de fractievoorzitter van de statenfractie heeft getekend. Hij heeft zich daar verder ook niet van op de hoogte gesteld.

Het afdelingsbestuur Noord-Holland laat in een brief aan de leden in de provincie weten dat het afdelingsbestuur is overvallen door het bericht dat Esther Ouwehand is terug getrokken. “Dit is niet goed voor de partij en kon op geen slechter moment komen.” Het landelijk partijbestuur heeft de situatie laten escaleren, “…terwijl het de taak is van het partijbestuur om eenheid en rust te bewaren”, aldus Jaap Hollebeek, die verder schrijft dat het afdelingsbestuur “op dit moment vertrouwen (houdt) in Esther Ouwehand als lijsttrekker en er vanuit gaat dat de partij sterker uit deze situatie komt.”

Ultimatum tot 12.00 uur

Het ultimatum is rond 12.00 verlopen. Tot nu toe is nog onduidelijk hoe er door het landelijk bestuur van de Partij van de Dieren op de brandbrief met het ultimatum om op te stappen wordt gereageerd.

Bronnen

Foto: videostil NOS Journaal (11.00 uur). Brief Afdelingsbestuur Partij voor de Dieren Noord-Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *