Zaanstad ontvangt sleutel Roze Zaterdag 2025

GRONINGEN – Afgelopen zaterdag kregen wethouder Gerard Slegers en Frank Vos, voorzitter van de Zaanse Regenboog, de sleutel van Roze Zaterdag. Dit gebeurde in Groningen, dat de organisatie in handen had van Roze Zaterdag 2024. Op zaterdag 28 juni 2025 vindt Roze Zaterdag plaats in onze stad.

De sleutel werd overhandigd door de Gronings wethouder Manouska Molema en gedeputeerde Tjeerd van Dekken. De sleutel is het symbool voor het overdragen van Roze Zaterdag van de ene naar de andere stad.

De Zaanstreek in alle kleuren

Gerard Slegers (wethouder Inclusie) had het naar zijn zin in Groningen laat hij weten. “We hebben de hele dag genoten van een feestelijke Roze Zaterdag. Veel dank aan Groningen voor de geweldige organisatie en gastvrije ontvangst. Dit inspireert Zaanstad om er in 2025 weer een schitterende en kleurrijke editie van te maken. Het thema van Roze Zaterdag 2025 is: ‘De Zaanstreek in alle kleuren’.”

Samen met de gemeente tekenen De Zaanse Regenboog, Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland en Stichting Marketing Zaanstreek voor de organisatie van de Zaanse editie van Roze Zaterdag in 2025. Maar het begint nu al, want het hele jaar door tot aan 28 juni 2025 zijn er tal van activiteiten en evenementen die gericht zijn op meer acceptatie van lhbtiqa+-mensen.

Accepteren en respecteren

De laatste tijd zien we in ons land dat lhbtiqa+ mensen het weer moeilijk krijgen. Er zijn steeds meer incidenten. Wethouder Slegers: “Wij willen dat iedereen uit de lhbtiqa+-gemeenschap zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Helaas is dat nog niet overal het geval. Met Roze Zaterdag willen we zorgen voor meer verbinding tussen ál onze inwoners.” De wethouder wil samen met al onze inwoners en bezoekers er een onvergetelijk evenement van maken.

Ontstaansgeschiedenis

De Zaanse editie in 2025 komt 56 jaar na de Stonewall Rellen in New York. Dat was eind juni 1969 in de New Yorkse wijk Greenwich Village. De Metropolitan Police ontruimde toen de homobar Stonewall. Er gingen jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie aan vooraf. Het bezoekende publiek van mensen in de (toen nog) lgbt-gemeenschap beet van zich af door terug te vechten. Deze opstand tegen de politie was ongekend en wordt overal in de wereld herdacht met Gay Pride Parades. De maand juni werd Pride-maand.

Meer informatie: De Zaanse Regenboog, Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland, Roze Zaterdagen

Bron: Persbericht Gemeente Zaanstad, Wikipedia, Roze Zaterdag