Zilveren Jol voor golfer Tycho Kuiper (15)

OOSTZAAN – Burgemeester Polak en Wethouder Dral hebben vandaag de Zilveren Jol (15 jaar) uitgereikt aan golfer Tycho Kuiper. Hij won op 12 mei de A-wedstrijd van het Nationaal Kampioenschap Golfers met een beperking. Dat was trouwens bij Golfclub Amelisweerd.

Op zijn zesde werd bij Tycho de ziekte van Legg-Calvé-Perthes vastgesteld. Dat is een heupaandoening die voorkomt bij kinderen tussen 3 en 13 jaar. Bij deze aandoening wordt de bloedtoevoer naar de kop van het bovenbeen verstoord. Door de ziekte kwam Tycho in een rolstoel terecht. Daarmee kwam een eind aan zijn plannen, die hij al op hele jonge leeftijd had, niet doorgingen. Hij wilde namelijk profvoetballer worden.

Twee jaar na de diagnose mocht Tycho weer voorzichtig proberen te lopen. Zijn vader nam hem mee naar de golfclub. Dat bleek een goeie keuze, omdat je kunt golfen met een handicart, waardoor je minder hoeft te lopen. Tycho was enthousiast over de sport.

Hij traint zes dagen per week en doet mee aan al vanaf zijn jeugd mee aan de competitie voor volwassenen, nationaal en internationaal. Hij wil uiteindelijk spelen op de G4D Tour en de top 10 van de WR4GD-ranking bereiken. Intussen volgt hij een opleiding aan de Topsportschool in Alkmaar om zijn teaching pro-diploma te halen en les te geven aan kinderen met een beperking.

Zilveren Jol

De Zilveren Jol wordt uitgereikt aan inwoners van de gemeente Oostzaan om ze te belonen voor een bijzondere verdiensten, of te bedanken voor een bepaalde inspanning.

Fotobron: Gemeente Oostzaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *