Zwemwaterkwaliteit Jagersplas aanmerkelijk verbeterd in 2022

ZAANSTAD – De zwemwaterkwaliteit van de Jagersplas is aanmerkelijk verbeterd. Sinds 2021 heeft de gemeente een pakket aan maatregelen uitgevoerd en uit een recente rapportage van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier blijkt dat die effect hebben gesorteerd.

B&W schrijven in een raadsinformatiebrief dat alle maatregelen die in 2021 werden aangekondigd ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd.  De waterkwaliteit bij strandje De Smient was vorig jaar in orde. De gemeente is nog niet helemaal tevreden over de kwaliteit bij de strandjes Fuut/Watersnip en de Kuifeend.

In het zwemseizoen was het blauwalg dat het zwemplezier bedierf. De oplossing was het diep oppompen van koud water. De pomp bleef het hele seizoen vol open staan en daarmee werd in 2022 blauwalg praktisch volledig voorkomen.

Overschrijding norm te hoog

De zwemwaterkwaliteit bij de strandjes Fuut/Watersnip en Kuifeend is wel verbeterd, maar er waren ook enkele overschrijdingen van de norm die wel veel ’te hoog’ waren. Voor de gemeente een reden om de maatregelen dit jaar door te zetten. De gemeente wil namelijk geen risico nemen met de gezondheid van zwemmers. Darmbacteriën in het water kunnen gezondheidsklachten opleveren. Daarom zullen in 2023 ook maatregelen getroffen worden vooral op warme en drukke dagen.

Bron onderzoek

Om te bepalen welke maatregelen het effectiefst zijn wordt ook onderzoek gedaan om te bepalen wat de bron is van de bacteriën in het water. Het gaat hierbij om onderzoek op zogenaamd omgevings-DNA.  Mogelijke bronnen kunnen zijn honden, paarden, ganzen/watervogels of mensen. De gemeente heeft opdracht gegeven om voor het seizoen 2023 een dergelijk onderzoek te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *