(26 februari 2007) Kap op molen Het Jonge Schaap geplaatst

In ZaanOoit gaan we terug in de tijd. We brengen oud nieuws. Vandaag kijken we terug naar het glorieuze moment dat op molen in aanbouw ’t Jonge Schaap de kap geplaatst werd.

ZAANDAM – Na een weekje uitstel brak maandag dan toch de grote dag aan voor molen Het Jonge Schaap. De kap werd op zijn plaats getakeld. Het was puur winderig en kil, maar dat bleek géén enkel bezwaar voor tientallen molenliefhebbers om dit moment mee te beleven. Koningin Beatrix stelde de vlag beschikbaar.

De bouw van deze prachtige houtzaagmolen ligt goed op schema. Dinsdag 27 februari worden de roeden geplaatst. In de loop van de bouwvakantie wil bouwmeester Theo Hallingse starten met het proefdraaien. De officiële opening is gepland in september.

Mooiste meisje

Het op zijn plek hijsen van de kap ging ondanks de wind voorspoedig. Rond half 12 maandagochtend werden de kabels bevestigd. Zo’n klein uurtje later was de klus geklaard. “Voor mij was het moment dat de kabels slap hingen, zeg maar toen de kap echt op zijn plek stond een emotioneel moment”, zegt Pieter van Nieuwburg. De trotse voorzitter van Vereniging ‘De Zaansche Molen’ noemde de plaatsing terecht een mijlpaal. Wel was hij ’s ochtends nog even op de Julianabrug foto’s wezen nemen van de ‘skyline’ van de Zaanse Schans. “Je maakt het maar één keer in je leven mee dat er twee molens op de Schans staan zonder kap.” Na maandagochtend is die skyline definitief veranderd.

Theo Hallingse (voorzitter Stichting Het Jonge Schaap) begeleidt het hele bouwproject. “Voor mij was het mooiste moment toen ik van vakantie terugkwam en over de Kalverringdijk wandelde en de molen vrij van de rietdekker zag. Toen dacht ik bij mezelf ‘wat is die molen mooi’. Ik vind alle molens wel mooi, maar dit is toch wel het mooiste meisje van de klas”, zegt Hallingse glunderend. Mooi vond hij ook de verbazing van de ‘diehards’ die getuigen waren van de hijsklus en van het interieur van de molen. “Het is zo mooi al het mechaniek dat hier werkt, de zaagramen, de vloer. Je kijkt in een molen waarin zoveel gebeurt. Dat is fantastisch. Daar moeten we als Zaankanters trots op zijn. Vooral omdat zoveel mensen in het verleden in het hout gewerkt hebben in de Zaanstreek.” Zo’n molen, een echte houtzaagmolen, hebben ze jaren gemist.

Het is niet de bedoeling dat molen Het Jonge Schaap straks stil staat. Hallingse lachend: “Nee zeker niet. Er komen hier mensen te werken. Vanmorgen werd ik al gebeld door iemand die een mooie eikenhouten stam van 6 meter 80 voor me had. Die meneer vroeg wanneer hij hem kon komen brengen om hem te laten zagen en wat dat kost”. Dus de molen heeft al klandizie, terwijl we nog puur wat weken te gaan hebben voor de eerste balken de (nog te bouwen) helling op kunnen.

Al jaren bezig

Pieter van Nieuwburg is vooral trots over wat hier met elkaar is gepresteerd. Het plaatsen van de kap is een zoveelste mijlpaal. Ze zijn er al jaren mee bezig, moesten ook de financiën voor het project rondkrijgen: “Tja, dat is toch wel een hele klus. Dat je dan dit zo ziet staan is een enorme voldoening.”

De molen kost zo’n 1,8 miljoen euro. De Provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad hebben dat bedrag voor het grootste deel gefinancierd. De Vereniging ‘De Zaansche Molen’ moest zelf zo’n dertig procent ophoesten. Daarvoor werd onder anderen een partenactie georganiseerd, waarbij belangstellenden als het ware een aandeel in de molen konden kopen. “Deze actie was behoorlijk succesvol”, verteld Van Nieuwburg, “maar je kunt er natuurlijk niet tot in lengte van jaren mee blijven doorgaan. We hebben nog zo’n kleine zeventig tot tachtig duizend euro nodig en proberen daar nu fondsen, particulieren en bedrijven voor te benaderen.” Wel een fors bedrag dat nog binnengehaald moet worden, maar Van Nieuwburg verwacht dat het zal lukken.

Beatrix

Toen de Bonte Hen gereedkwam werd een vlag in top gehezen die door koningin Juliana beschikbaar werd gesteld. Van Nieuwburg schreef een brief aan het Koninklijk Huis met de vraag of het een leuk idee was, als koningin Beatrix net als haar moeder een vlag beschikbaar zou stellen. Daar hoefde de majesteit niet lang over na te denken, want binnen twee weken had de vereniging al een reactie: “Ja dat doen wij!”

“Daar is de vlag”, roept een fotograaf op de stelling van De Zoeker op het moment dat de ‘koninklijke’ driekleur aan de mast op de kap wordt bevestigd. De wind zet hem meteen strak alsof iemand wil zeggen: ‘goedgekeurd door het Koninklijk Huis’. Een puur Hollands schouwspel. “Ja dat is natuurlijk ook geweldig leuk”, zegt voorzitter Pieter van Nieuwburg.

Spannende momenten

“We liggen op schema”, verteld Theo Hallingse. “In de bouwvakantie wordt hij opgeleverd, daarna gaan we acht weken proefdraaien. In september willen we de opening laten plaatsvinden”. Maar gaat dat lukken? Hallingse: “Jazeker. We hebben afspraken met de aannemer.” En met een lach: “Kijk, we zijn heel aardige mensen, maar als het op bouwen aankomt en kwaliteit, dan zijn we erg lastig.”

“Voor de vereniging komen er dit jaar nog een hoop ‘spannende’ momenten”, zegt Pieter van Nieuwburg. Hij ziet er echter vol vertrouwen naar uit. “Dat je dit mag meemaken en dat je toevallig voorzitter bent van zo’n vereniging is een enorme eer. Het geeft ook een enorme voldoening. Je hebt er een hoop werk aan, maar aan de andere kant krijg je er een heleboel voor terug.”

Foto’s plaatsing kap Molen ’t Jonge Schaap (Lammert Melk)

Lammert Melk is de kleinzoon van de laatste molenaar van ’t Jonge Schaap, ‘het skapie’ zoals de molen ook wordt genoemd. Lammert maakte foto’s van het hele bouwproces. De foto’s werden eerder gepubliceerd op het online nieuws medium Zaanstreek Actueel.

VIDEO Zaanstreek Actueel

Zaanstreek Actueel filmde de plaatsing van de molenkap.

Plaatsing kap op molen in aanbouw Het Jonge Schaap (Bron: Zaanstreek Actueel, Uitgeverij Vox Pops)

AUDIO ARCHIEF ZAANSTREEK

Ruim half jaar voor de plaatsing van de kap was er op het terrein van Het Jonge Schaap een open dag georganiseerd. Geïnteresseerden konden zich toen op de hoogte stellen van de vorderingen. Zaanstreek Actueel interviewde toen Theo Hallingse, Pieter van Nieuwburg en Lammert Melk.

Foto’s Open Dag ’t Jonge Schaap (Lammert Melk)

Lammert Melk was ook bij de Open Dag van het Jonge Schaap in aanbouw op 19 augustus 2006. Hij maakte de volgende fotoreportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *