ZaanOoit: Draagvleugelboten op het Noordzeekanaal

Regio – Ooit waren ze regelmatig te zien terwijl ze met grote vaart of naar IJmuiden, of naar Amsterdam scheurden: de draagvleugelboot. Aan boord van een schip in verband met een Havensafari, zagen we hem aankomen en we legden de passage vast.

Van 29 april 1998 tot en met 31 december 2013 werd een snelle ferrydienst onderhouden tussen Amsterdam en IJmuiden. Door Connexxion met draagvleugelboten. De dienstregeling werd officieel gestart door toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat Annemarie Jorritsma. Het was bijzonder want de eerste vorm van Openbaar Vervoer over water. En een prachtig gezicht om die snelle boten over het water te zien vliegen. Er werd veel gebruik van gemaakt. Door mensen die naar hun werk moesten in Amsterdam of Velsen, maar ook door mensen die een dagje uit gingen.

Ongevallen

Helaas ging vier keer goed mis. Zo raakte een draagvleugelboot uit koers en kwam op de wal terecht. Een andere kwam in botsing met een ander schip. Door die aanvaring raakten 15 mensen gewond, enkele zwaargewond. Er volgde onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De conclusie was dat de veiligheid onvoldoende gewaarborgd was. Tijdig stoppen in een kritieke situatie bleek moeilijk door de vaart (60 km/u) die de boten hadden. Ondanks deze conclusie bleef Connexxion de dienstregeling continueren.

Doek valt

Op dinsdag 31 december 2013 voer de laatste. Volgens Connexxion was de verbinding niet rendabel meer door de enorme daling van het aantal passagiers. Die daling werd toegeschreven aan het verminderen van de snelheid. Kennelijk was de aardigheid er toen voor veel mensen vanaf.

Filmpje

Bron: Wikipedia. Film: ZaanstreekAktueel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *