(13 oktober 2007) “Ze rijden hier je de veters uit de schoenen!”

(13 oktober 2007) “Ze rijden hier je de veters uit de schoenen!”

In ZaanOoit gaan we terug in de tijd. We brengen oud nieuws. Vandaag gaan we terug naar het nieuws rond de verkeersoverlast in de Bartelsluisbuurt in 2007

Wormerland 13 oktober 2007 – Vrijdagmiddag rond half drie was het weer raak in de Bartelssluisbuurt. Terwijl er in verband met wegwerkzaamheden inrijverboden in twee richtingen zijn ingesteld, is er veel verkeer. Firma de Jong Betonboringen is op dat moment volop bezig met werkzaamheden vlak bij het sluisje. Er moet een stuk nieuw asfalt worden verwijderd omdat bij de familie Blom sinds het wegdek is verhoogd regenwater het huis inloopt. Maar het wordt de werknemers van De Jong bijzonder moeilijk gemaakt. Aan weerskanten staan automobilisten te wachten tot ze verder kunnen. Een onwerkbare situatie, waar de gemeente kennelijk niet naar omkijkt.

“Oh, het is hier schering en inslag”, zegt buurtbewoonster mevrouw Blom. Zij woont al meer dan 40 jaar in het fraaie buurtschapje. Direct naast het sluisje. Een idyllisch plekje! Ware het niet dat het er de afgelopen jaren alleen maar drukker is geworden. “Er rijdt steeds meer zwaar verkeer door het buurtje”, zegt Blom gepikeerd. Zij was ooit met dit probleem in het programma “Man bijt hond”. Een vrachtwagen reed bijna bij de familie Blom naar binnen, toen de remmen ineens weigerden. Blom: “Naar aanleiding van dat programma heeft de gemeente toen paaltjes geplaatst.” Een nogal lachwekkende maatregel die natuurlijk géén sier helpt tegen zwaar verkeer.

“Tja dat zwaar verkeer deze route kiest komt ook een beetje door al die moderne navigatieapparatuur (zoals TomTom, red). Er komt hier zelfs vrachtverkeer langs dat op het industrieterrein Noorderveld moet zijn. Dat scheelt ze een hoop stoplichten.” Volgens Blom heeft de burgemeester Tange ooit toegezegd dat hij het probleem bij de bedrijven zou aankaarten. “Dat zal hij ook best gedaan hebben, alleen het heeft niets geholpen.”

“Automobilisten halen zelfs de verbodsborden weg,” zegt Cees Boelens van firma De Jong. Hij zet af en toe zijn machine stil om verkeer zonder schade langs zijn bedrijfswagen te leiden. Zo nu en dan wordt hem wel wat toegesnauwd door automobilisten. Belachelijk natuurlijk, want ze hebben er niets te zoeken. “Ja, weet u meneer, de mensen hebben tegenwoordig helemaal geen geduld meer”, zegt Boelens opgelaten.

Asfalt door een buurtschap

Er wordt al jarenlang gediscussieerd over de precaire verkeerssituatie in het fraaie buurtschapje aan de Zaan. In het verleden waren er plannen om een brug te bouwen die het verkeer langs de Bartelsluis zou moeten leiden. Die plannen zijn echter nooit doorgezet. Veel mensen wilden destijds de brug niet omdat dat een knieval betekende voor een extra ontsluiting van de gemeente Wormer, over de Engerwormerringdijk naar de Leegwaterweg.

Door helemaal niets te doen is deze ontsluitingsweg er als sluiproute alsnog gekomen. Er werden, ook nu weer trouwens, maatregelen getroffen om op de relatief smalle dijk een soepele afwikkeling van tweerichtingsverkeer mogelijk te maken. Met als direct gevolg dat er stevig wordt door gereden, waarbij snelheden riant boven de toegestane, al veel te hoge, 60 km/uur liggen. De hele Engewormerringdijk kreeg uiteindelijk asfalt inclusief de Bartelsluisbuurt.

Zo is het ’t sluipverkeer makkelijk gemaakt. De weg in het buurtje is nu ook wat soepeler te nemen, vertelt mevrouw Blom. “Ze rijden hier, zoals we wel zeggen, je de veters uit de schoenen”. Was de Bartelsluisbuurt tot nu toe een verkeersremmer van jewelste, nu kun je er met een aardige vaart door heen tuffen. Gelet op de grote hoeveelheid scholieren die hier vanuit dagelijks op en neer fietsen tussen Wormerland en Zaandam, kan het niet anders of er ontstaan verkeersonveilige situaties.

Leefbaarheid

De huizen in het buurtje hebben bovendien flink te lijden van het verkeer, vooral van het zwaar verkeer. “Mijn huis staat nog op molenstenen en koeienhuiden”, vertelt Blom. Elk trilling van het verkeer wordt door het huis gestuurd. Dat kan niet goed zijn. “Nee dat klopt wel, want het huisje verzakt.” Het is niet het enige pand dat met dit probleem te kampen heeft, meent ze. Tegen deze achtergrond is het op zijn zachtst gezegd nogal bizar dat alllerlei overwegingen uit het verleden er nu niet meer toe lijken te doen. De maatregelen die nu op de Engewormerringdijk worden uitgevoerd (een nieuwe asfaltlaag en hier en daar een verbreding) wijzen eerder op het bestendige van een situatie die is ontstaan door nalatigheid, dan op een poging de dijk verkeersluw te maken. Met alle gevolgen voor de leefbaarheid in de Bartelsluisbuurt vandien.

Buurtbewoners verwachten van het gemeentebestuur dat adequate maatregelen worden getroffen. Maatregelen die er toe leiden dat de verkeersdruk op de buurt wordt weggenomen. Meer asfalt en autovriendelijke maatregelen passen daar niet bij. Eerlijk gezegd passen die ook niet goed bij de uitgangspunten van één van de collegepartijen, GroenLinks. Maar misschien is het asfalt wel erg duurzaam (…).

Het lijkt erop dat de buurtbewoners het vertrouwen kwijt zijn dat het allemaal wel goed komt met hun buurt. Misschien dat het vertrouwen in de overheid terugkomt als straks er geen één vrachtwagen meer voorbij dreunt, of als door Wormerland de verkeersregels beter gehandhaafd gaan worden, of als op de dijk daadwerkelijk snelheidsremmende maatregelen worden getroffen. Vooralsnog zien we alleen asfalt!

Bron: Zaanstreek Actueel.

Audio Archief Zaanstreek

Audio Archief Zaanstreek · Interview met Cees Boelens (firma De Jong) en mw Blom

Foto’s Zaanstreek Actueel

Huidige situatie

Het verkeer gaat tegenwoordig niet meer door het buurtschap, met uit zondering van bestemmingsverkeer. Al het verkeer gaat nu om de buurt heen. Voor dit doel is een brugverbinding gerealiseerd. Aan weerskanten van de brug zijn stoplichten geplaatst voor een ordelijke afwikkeling van het verkeer.